Installatiemonteur

Een installatiemonteur, soms ook installatietechnicus genoemd, is verantwoordelijk voor verschillende taken met betrekking tot technische installaties. Deze taken omvatten het verstrekken van advies over geschikte installaties, het plaatsen en onderhouden ervan, het identificeren en verhelpen van storingen, en het uitvoeren van reparaties.

Installatiemonteur: Een Introductie

Als installatiemonteur ben je verantwoordelijk voor een hele hoop taken, die variëren afhankelijk van de klus. Meestal is een installatiemonteur gespecialiseerd binnen bepaalde vakgebieden als verwarming, verlichting of airconditioning. Je kunt betrokken zijn bij onderhoud, storingen verhelpen of het aanleggen van geheel nieuwe installaties. Het doel is altijd om ervoor te zorgen dat alles optimaal en veilig functioneert. De taken van een installatiemonteur zijn bijvoorbeeld het monteren, installeren en opstarten van technische systemen, het overleggen met opdrachtgevers, het uitvoeren van tests en het instrueren van klanten over het gebruik van installaties. Daarnaast behoort het onderhouden, repareren of vervangen van installaties tot je verantwoordelijkheden, evenals het inregelen van web-based systemen. Het handhaven van een opgeruimde werkplek, het schoonmaken en onderhouden van gereedschappen, en het nauwkeurig documenteren en rapporteren van uitgevoerde werkzaamheden zijn ook belangrijke onderdelen van je functie.

Installatiemonteur
Afbeelding

Vaardigheden van een installatiemonteur

Het beroep van installatiemonteur vereist specifieke eigenschappen, vaardigheden en competenties. Om succesvol te zijn in dit vakgebied zijn verschillende vaardigheden nodig. Allereerst is het essentieel dat je leidingen kunt bewerken, hier valt ook lassen, buigen en  koppelen onder. Daarnaast is kennis van verschillende technieken binnen het vakgebied noodzakelijk, maar natuurlijk is het hebben van een scherp oog voor detail en afwerking ook erg belangrijk. Het vermogen om technische tekeningen te kunnen lezen is ook van groot belang, omdat installatiemonteurs ook bepalen hoe en waar leidingen moeten worden geplaatst. Goeie fysieke kracht en het vermogen om zwaar werk aan te kunnen zijn eveneens vereist. Bij renovatiewerkzaamheden wordt van de installatiemonteur verwacht dat hij of zij in staat is om de bestaande systemen te kunnen analyseren. Ten slotte moet je houden van het werken op verschillende locaties en aan diverse projecten.

Competenties van een installatiemonteur

Als installatiemonteur ben je vaak betrokken bij grote projecten waarbij je veel moet samenwerken met collega’s uit verschillende vakgebieden en het is cruciaal voor de werkgever dat het project binnen de gestelde deadline wordt voltooid, je moet dus goed projectmatig kunnen werken. Ook nauwkeurigheid is van groot belang in dit vakgebied. Communicatievaardigheden zijn onmisbaar, zowel voor het afstemmen van projectwerkzaamheden met collega’s als voor het informeren van klanten over planning en verwachte resultaten. Een goede flexibiliteit is vereist vanwege de wisselende projecten in deze branche. Goed kunnen samenwerken is ook van belang, je maakt notabene deel uit van een team en je probeert een bijdrage te leveren aan de prestaties van je team.

Afbeelding

Welke opleiding heb je nodig?

Een installatiemonteur beschikt doorgaans over een technische basisopleiding op mbo-niveau 2, en bij voorkeur is deze in de richting van op installatietechniek. Je kunt je natuurlijk ook verder specialiseren, en hiervoor zijn er hbo-opleidingen beschikbaar, zoals hogere installatietechniek voor werktuigbouwkundigen. Daarnaast zijn er specifieke cursussen beschikbaar in vakgebieden zoals klimaattechniek, koeltechniek of elektrotechniek.

 

 

Monteur Installatietechniek Elektrotechnisch en/of Werktuigbouwkundig

Een goed salaris

Het salaris van een installatiemonteur varieert afhankelijk van de kennis en ervaring, maar het gemiddelde bruto salaris ligt rond de € 2700,-. Dit bedrag is alleen wel een algemeen gemiddelde; sommige monteurs verdienen minder, terwijl anderen aanzienlijk meer verdienen. Het salaris van een monteur in installatietechniek wordt beïnvloed door verschillende factoren. Voor starters in de installatietechniek zijn er uiteraard ook mogelijkheden voor groei, zowel in taken en verantwoordelijkheden als in loon.

Een Uitdagende Functie

Kortom, een carrière als installatiemonteur is erg uitdagend en vereist een hoop vaardigheden en competenties. Het biedt een mooi vooruitzicht op zowel financieel gebied als op werk gebied door alle mogelijkheden om door te groeien en bij te scholen. Ben jij nou op zoek naar een baan als installatiemonteur of wil je hier meer informatie over? Solliciteer dan op 1 van de functies onderaan de pagina of neem contact met ons op!

Vacatures Installatiemonteur