CNC-draaier

Ben je gepassioneerd door techniek en heb je een liefde voor alles wat met metaal te maken heeft? Dan zou een baan als CNC draaier wel eens perfect bij jou kunnen passen. Met jouw vaardigheden kun je van eenvoudige stukken aluminium de meest handige producten maken. Als CNC draaier werk je volgens de draaitechniek, een belangrijke verspaningstechniek in de metaalindustrie. Op deze pagina lees je van alles over een CNC draaier, van de dagelijkse taken tot de opleidingen die je kunt volgen om deze functie te bekleden.

CNC draaier: Een Introductie

CNC staat voor Computer Numerical Control. Een CNC-draaier (ook bekend als CNC-verspaner) bewerkt hout, kunststof of metaal bewerkt met behulp van een CNC-draaibank. Deze machine snijdt delen van het ruwe materiaal weg totdat de gewenste vorm is bereikt. De taken van een CNC-draaier omvatten het bedienen en programmeren van deze machines, evenals het waarborgen van de kwaliteit van de geproduceerde onderdelen.

Naast het werken met CNC-draaibanken, moet een CNC-draaier een goede kennis hebben van verschillende metalen zoals staal, roestvrij staal en aluminium om ze correct te kunnen bewerken. Soms kan het ook voorkomen dat kunststof wordt gebruikt in de industrie, hierom moet een CNC-draaier ook daarvoor de juiste bewerkingsmethoden snappen.

CNC Draaier/Frezer
Afbeelding

De taken van een CNC draaier:

Een CNC-draaier fungeert als operator van computergestuurde draaibanken, waarbij hij een hele hoop verantwoordelijkheden op zich neemt. Deze omvatten het bepalen van bewerkingsvolgordes, het beoordelen van productieprocessen, en het vervaardigen van prototypes. Het is belangrijk dat hij technische tekeningen snapt en hij passende gereedschappen voor elke bewerking kan selecteren. Ook het nauwkeurig vaststellen van opspanningen en het controleren van eindproducten behoort tot de taken. Verder is het afwerken van producten, zoals afbramen en slijpen, ook een paar van de verantwoordelijkheden, evenals het voortdurend monitoren en onderhouden van de draaibank.

Daarnaast moet een CNC-draaier bekend zijn met verschillende systemen, zoals CAD/CAM, Fanuc, Siemens, Mill Plus, Mazatrol en Heidenhain. De producten die een CNC-verspaner maakt, variëren van unieke stukken tot kleine series en zelfs massaproductie, afhankelijk van de branche waarin het bedrijf actief is.

Afbeelding

Welke opleidingen kan ik volgen?

Om een CNC-draaier te worden, kun je een Mbo-opleiding op niveau 2 of 3 volgen, zoals CNC-frezer/draaier (niveau 3), Allround Verspaner (niveau 3), of Verspaner Fijnmechanische Techniek (niveau 2). Tijdens deze opleidingen specialiseer je je vaak in frezen of draaien. In de praktijk leer je doorgaans ook andere relevante technieken beheersen. Veel verspaners streven na hun opleiding uiteindelijk naar de status van allround verspaner.

 

CNC Draaier/Frezer

Een mooi vooruitzicht

Kortom, een CNC draaier is een belangrijke en uitdagende functie binnen de techniek. Ben je nou op zoek naar een baan als CNC draaier of wil je hier meer informatie over krijgen? Solliciteer dan op een vacature hier beneden of neem contact met ons op via de knop hieronder en dan kunnen wij kijken wat we voor je kunnen doen!

Vacatures CNC draaier