Mechanisch monteur

Een mechanisch monteur houdt zich bezig met het plaatsen, assembleren, bijhouden en repareren van een hele hoop machines en mechanische toestellen. Voor deze taken zetten zij diverse gereedschappen en meetinstrumenten in. Dit beroep vind je voornamelijk in technische sectoren, zoals de bouw, energievoorziening en productiesector. Maar wat zijn nou de taken van een mechanisch monteur en welke eigenschappen heb je hiervoor nodig?

Mechanisch Monteur: Een Introductie

Als expert in mechanische systemen en machines speelt een mechanisch monteur een cruciale rol in het waarborgen van de staat van de apparatuur binnen een organisatie. Hij is van installatie tot aan het vaststellen en repareren van problemen verantwoordelijk voor een soepele werking van de machines, maar hij kan bijvoorbeeld ook werken met lagers, kleppen en pompen. De dagelijkse werkzaamheden van een mechanisch monteur kunnen variëren afhankelijk van de industrie of het bedrijf.

Mechanisch Monteur 5 ploegen
Afbeelding

De taken van een mechanisch monteur:

Als mechanisch monteur ben je verantwoordelijk voor diverse taken, een aantal voorbeelden hiervan zijn:

– Het assembleren van mechanische onderdelen van een geheel systeem
– Het uitvoeren van tests op geassembleerde onderdelen aan de hand van technische schema’s
– Het identificeren en verhelpen van technische storingen
– Het verrichten van onderhoud en reparaties aan mechanische systemen
– Het uitvoeren van inspecties op mechanische systemen
– Het uitvoeren van revisiewerkzaamheden aan bestaande installaties
– Werkzaamheden als lassen, verspanen, plaatbewerking en draaien.

Afbeelding

Welke opleidingen kan ik volgen?

Voor een carrière als mechanisch monteur is het volgen van een technische opleiding essentieel. Je kunt voor deze functie kiezen uit diverse mbo- en hbo-studies. Hier zijn enkele opleidingen die je kunt overwegen als je mechanisch monteur wilt worden:

– MBO Werktuigbouwkunde
– MBO Monteur Mechatronica
– MBO Elektrotechniek
– MBO Allround Monteur
– HBO Werktuigbouwkunde
– HBO Technische Bedrijfskunde

Praktijkervaring speelt ook een belangrijke rol bij het vinden van een baan. Tijdens je studie zorgt het volgen van één of meerdere stages er al voor dat je enige ervaring op doet. Ook bij Technisi kunnen we je helpen bij het zoeken naar een geschikte opleiding.

Mechanisch Monteur Vacatures

Een mooi vooruitzicht

Het salaris van een mechanisch monteur verschilt en wordt beïnvloed door meerdere aspecten, zoals je ervaring, locatie, de sector waarin je werkzaam bent en je afgeronde opleiding. Je ervaring en specifieke extra vaardigheden kunnen ook tot een hoger salaris leiden.

Wat de arbeidsmarkt betreft, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de vraag naar mechanische monteurs erg stabiel is gebleven in uiteenlopende sectoren. Ben jij nou op zoek naar een baan als mechanisch monteur? Kijk dan eens naar één van onze vacatures hieronder of neem contact met ons op voor meer informatie!

Bekijk alvast wat mechanisch monteur vacatures ⬇