Operator

Een operator is verantwoordelijk voor de besturing, controle en het doorgeven van grote storingen bij de machines van de bedrijven waar ze werkzaam zijn. Ze zorgen ervoor dat het productieproces vlekkeloos verloopt en herkent alle afwijkingen en storingen zo snel mogelijk. Op deze pagina gaan we dieper in op de functie zelf, en de mogelijkheden van de functie.

Operator: Een Introductie

Een operator zorgt voor de besturing van de machines binnen een bedrijf. Ze werken samen met andere collega operators om het productieproces vlekkeloos te laten verlopen. Verder voeren ze ook onderhouds- en controle rondes uit om ervoor te zorgen dat een eventuele storing zo snel mogelijk wordt gezien en wordt opgelost. De kerntaken omvatten het bedienen van machines, het zien en verhelpen van kleine storingen om de productie onverstoord door te laten gaan, en het doorgeven van complexere problemen aan de technische dienst. Daarnaast voeren ze regelmatig onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uit om ervoor te zorgen dat de machines zo lang mogelijk efficiënt blijven draaien. Verdere belangrijke taken zijn het controleren en registreren van de productie, het controleren van de kwaliteit van de geproduceerde goederen en het bijhouden van nauwkeurige verslagen voor evaluatie en verbetering van het proces.

Procesoperator 5-ploegen
Afbeelding

De verschillende soorten operators:

Er zijn verschillende soorten operators en hieronder worden ze kort toegelicht:

Machine operator: Een Machine operator is in fabrieksomgevingen verantwoordelijk voor het bedienen, instellen, controleren en aanpassen van machines. Deze rol draait vooral om het actief bedienen van machines. Dit betekent het oplossen van kleine storingen en het signaleren van grotere problemen, die vervolgens worden doorgegeven aan de technische dienst.

Procesoperator: Als procesoperator ben je cruciaal voor het productieproces. Je controleert de stappen in het proces van de procestechniek, grijpt in indien nodig, voert controles uit op de machines en doet onderhoud. Zo nodig, dan horen het opstarten en stilleggen van de fabriek tot je taken.

CNC operator: In deze rol ben je verantwoordelijk voor taken zoals frezen en het uitvoeren van CNC-freeswerk. Je maakt producten van o.a. metaal, hout en kunststof en je werkt op basis van de aangeleverde specificaties en tekeningen. Met de machines die je beheert, bewerk je verschillende materialen.

Lijnoperator: Als lijnoperator draag je de verantwoordelijkheid voor meerdere lijnen van een machine in een productieomgeving. Je hoofddoel is het behalen van de productiedoelstellingen door het instellen, bedienen en bewaken van deze lijnen. Daarnaast voer je kwaliteitscontroles uit en zie je op tijd afwijkingen om ervoor te zorgen dat het productieproces onverstoord door kan gaan.

Mechanisch operator: Als mechanisch operator ben je actief in de procesindustrie, waar fabrieken in korte tijd grote hoeveelheden producten produceren, zoals medicijnen, papier, voedsel of verpakkingsmateriaal. Jouw taak is ervoor te zorgen dat het productieproces soepel verloopt. Dit betekent dat alle machines continu optimaal moeten functioneren. Als er dreigt iets mis te gaan, grijp je snel in, stuur je bij, of los je storingen op.

Laseroperator: Als laseroperator speel je een cruciale rol in het productieproces. Je beheert plaat- en buislasers, waarbij maximale productiviteit belangrijk is. Het programmeren gebeurt offline, waarna het aan jou is om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Je waarborgt de kwaliteit van het eindproduct door regelmatige controles uit te voeren. Bovendien communiceer je je bevindingen en eventuele verbeteringen in het productieproces met je leidinggevende.

Afbeelding

Welke opleidingen kan ik volgen?

Voor een rol als operator kan je verschillende opleidingen volgen. Je hebt opleidingen op MBO niveau, maar je hebt ook VAPRO opleidingen. De VAPRO opleidingen worden toegelicht op een aparte pagina, klik daarvoor op de knop hier beneden. Welke MBO opleidingen je kunt volgen lees je hieronder:

  • MBO niveau 2 – Procesoperator A
  • MBO niveau 3 – Procesoperator B
  • MBO niveau 4 – Procesoperator C

Uiteraard kan Technisi met je meedenken voor het volgen van een geschikte opleiding.

VAPRO pagina

Een mooi vooruitzicht

Kortom, een operator is een belangrijke functie in elke fabriek. Het is belangrijk dat het productieproces door kan blijven gaan en hier is een operator erg belangrijk voor. Ben jij nou op zoek naar een baan als operator, of wil je juist meer informatie over deze functie? Neem dan vooral contact met ons op via de knop hier beneden, of solliciteer op een van onze operator vacatures en dan kunnen wij kijken wat we voor je kunnen doen.

Operator vacatures