Een storingsmonteur is verantwoordelijk voor het oplossen en voorkomen van storingen. Deze professionals zijn meestal actief binnen fabrieken en spenderen hun dagen aan het onderhouden van machines, het uitvoeren van reparaties en het uitvoeren van controles. Aangezien vrijwel elk bedrijf met meerdere machines behoefte heeft aan een storingsmonteur, duurt het zoeken naar een baan waarschijnlijk niet heel lang!
In een rol als storingsmonteur ben je verantwoordelijk voor het oplossen van diverse storingen aan grote machines in fabrieken. Je bent de eerste die wordt gebeld bij problemen, omdat elke onderbreking tijd kost. Het is jouw taak om de machines snel weer operationeel te krijgen, zodat de productie kan doorgaan. Als storingsmonteur beschik je over uitgebreide technische kennis. Hoewel je vaak niet weet welke uitdaging je te wachten staat, maakt dat jou niets uit. Je moet zo nodig samenwerken met een collega storingsmonteur dus dat betekent dat je ook communicatief vaardig moet zijn.
Hoe ziet een gemiddelde dag eruit voor een storingsmonteur? Deze rol omvat het oplossen van diverse storingen die klanten melden, voornamelijk bij grote machines en apparaten in fabrieken, ziekenhuizen of spoorbedrijven. Je weet vaak niet met wat voor soort storing je te maken krijgt, maar als storingsmonteur ben je gewend om allerlei soorten problemen dus of het nu gaat om een stilstaande lopende band of een softwarefout, dit maakt je niet zoveel uit. Soms zijn de problemen complexer, zoals een kapot onderdeel of een volledig defect apparaat. In dit soort gevallen ben je ook verantwoordelijk voor het installeren van nieuwe apparaten of machines, of je kunt dan tijdelijke oplossingen zoeken om de klant te helpen. Naast het oplossen van storingen, voer je ook preventief onderhoud uit om de kans op toekomstige storingen te minimaliseren. Dit houdt in dat je regelmatig inspectierondes maakt in fabrieken om alle apparatuur te controleren.
Wat is het gemiddelde salaris van een storingsmonteur?
Als starter kun je een bruto maandsalaris van ongeveer € 2.500 verwachten. Met meer ervaring kan dit salaris in oplopen tot € 4.500 bruto per maand. Bovendien zijn er vaak extra toeslagen beschikbaar als je werkt in ploegendiensten. De hoogte en voorwaarden van deze toeslagen variëren per werkgever en worden meestal vermeld in de vacature tekst.
Wat heb je nodig om aan de slag te gaan als storingsmonteur? Het is ten eerste belangrijk om een Mbo-opleiding richting Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde afgerond te hebben. De meeste werkgevers vereisen tevens enkele jaren ervaring in een technisch vakgebied, gezien de complexiteit van de problemen waar je mee te maken kunt krijgen. Naast de juiste opleiding en ervaring zijn bepaalde competenties essentieel voor deze functie. Het is belangrijk om stressbestendig en flexibel te zijn, gezien de variëteit aan problemen waarmee je te maken krijgt, en je bent vaak onderweg van de ene naar de andere locatie. Omdat je vaak samenwerkt met collega-storingsmonteurs, is het belangrijk om goed te kunnen communiceren en te kunnen samenwerken.
Je kunt wel zeggen dat het werken als storingsmonteur erg variërend en uitdagend kan zijn. Het kan namelijk erg verschillen welke soort storing je moet oplossen en aan welke machine. Ook heb je zowel op financieel gebied als op persoonlijk gebied zekerheid en dit maakt het een erg aantrekkelijke functie. Wel heb je natuurlijk een bepaalde opleiding nodig om deze functie te kunnen bekleden. Ben je nou op zoek naar een functie als storingsmonteur of wil je juist meer informatie? Neem dan vooral even contact met ons op, of solliciteer op 1 van de functies hier beneden, dan kunnen wij even kijken wat we voor je kunnen!