Tekenaar

Dagelijks zie je hun tekenwerk terug in huizen, bruggen en machines. De ontwerpen van een technisch tekenaar zijn van cruciaal belang in ons dagelijks leven. Maar wat houdt het beroep van een technisch tekenaar nou eigenlijk in?

Een introductie

Als technisch tekenaar breng je ruwe ideeën en schetsen tot leven! Je beschikt vaak over minimaal twee geavanceerde beeldschermen met gespecialiseerde tekensoftware. Je ontwerpt en tekent producten, constructies, installaties, systemen of machines. Denk aan een brug, schip, staalconstructie, luchtbehandelingsinstallatie, opslagtank of sorteermachine. Dit is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Hoe zullen ze eruitzien en hoe kunnen ze gemaakt of gebouwd worden binnen de wensen en uitvoeringsvereisten? Is het uitvoerbaar en maakbaar? Jij brengt het als tekenaar in beeld!

Tekenaar E/W
Afbeelding

Het takenpakket van een tekenaar

Een technisch tekenaar vervult een hele hoop taken die essentieel zijn voor het ontwerp en de realisatie van diverse projecten. Eerst verzamelt de tekenaar alle benodigde informatie voor het ontwerp. Vervolgens ontwerpt hij machines, bruggen, gebouwen of installatiesystemen. Hij werkt projectvoorwaarden uit in schetsen, zowel in 2D als in 3D, en maakt bouwkundige berekeningen. Detailtekeningen, zoals zijaanzichten en uitgelichte onderdelen, worden ook door hem gemaakt. De technisch tekenaar denkt actief mee over verbetervoorstellen en verwerkt deze eventuele wijzigingen in het ontwerp. Daarnaast biedt hij technische ondersteuning tijdens het productieproces en werkt met ontwerpprogramma’s als AutoCAD, Medusa of MicroStation. Tevens zijn er ook moderne programma’s zoals BIM, Inventor en SolidWorks.

Een geweldig salaris

Als tekenaar kun je rekenen op een mooi salaris. Het salaris van een tekenaar begint rond de 2600 euro, maar kan oplopen tot zo’n 4000 euro. Het salaris wat je ontvangt hangt af van je werkervaring, vaardigheden en natuurlijk je afgeronde opleiding.

 

Afbeelding

Tekenaar vs. Werkvoorbereider

De tekenaar en de werkvoorbereider worden nog wel eens door elkaar gehaald. Een tekenaar besteedt echter de meeste tijd aan het maken van werktekeningen of 3D-modellen. Een werkvoorbereider heeft daarentegen een breder takenpakket: hij of zij fungeert als calculator, planner en tekenaar. De werkvoorbereider draagt verantwoordelijkheid van begin tot eind van een project, inclusief tekenwerk, kosten, materiaalinkoop, urenplanning, meer- of minderwerk, en nacalculatie. De tekenaar heeft een nauwkeurige, maar minder brede rol en werkt vooral vanachter het bureau, terwijl de werkvoorbereider vaker in overleg is en soms op de bouwplaats komt.

Tekenaar E/W

Welke opleiding heb ik nodig?

De meeste technisch tekenaars hebben een mbo-opleiding gevolgd, maar doorstuderen is ook mogelijk. Hier zijn enkele veel gekozen opleidingen:

  • Tekenaar Werktuigbouw (niveau 3)
  • Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek (niveau 4)
  • Tekenaar Constructeur (niveau 4)
  • Tekenaar Ontwerper Werktuigkundige Installaties (niveau 4)
  • Doorstuderen: Met een havodiploma of een MBO niveau 4 diploma op zak kun je HBO Bouwkunde studeren.

Een veelbelovende carrière

Ben jij na het lezen van deze pagina nou enthousiast geworden over de functie als tekenaar of ben jij juist op zoek naar een baan als tekenaar? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen, of solliciteer juist op 1 van de functies onderaan deze pagina. Dan gaan wij kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Bekijk alvast wat tekenaar vacatures ⬇