9 tips voor de voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Afbeelding

1. Verdiep je in het bedrijf

Wellicht heb je dit al gedaan toen je wou gaan solliciteren, maar kijk nog een laatste keer naar alles wat je online over het bedrijf kan vinden. Denk aan hun website, social media, eventuele nieuwsbrieven etc. Mocht je weten met wie je het sollicitatiegesprek hebt kun je deze persoon eventueel opzoeken op LinkedIn. Dit samen gaat ervoor zorgen dat je al een goed beeld krijgt van het bedrijf en dat je mogelijke vragen kunt beantwoorden.

2. Lees de vacature nog een keer door.

Als de vacature online nog te vinden is of je hebt er eventueel een foto van, dan komt dat goed uit. Lees de vacature nog eens door, want je kunt hierin precies vinden wat de eisen voor de functie zijn en wat zij zoeken in een persoon. Leer de competenties die ze vragen in de vacature uit je hoofd, en ga kijken hoe jij deze competenties beheerst. Hier zullen ze naar gaan vragen.

3. Zorg dat je jouw verhaal grondig voorbereidt.

In het sollicitatiegesprek ben jij uiteraard het middelpunt van de aandacht. Zij willen zoveel mogelijk over jou komen te weten. Denk aan; je opleiding, je werkervaring, prestaties, cursussen, trainingen, hobby´s, eigenlijk van alles dus.

Het is verstandig om van te voren er al over na te denken wat je precies wil gaan vertellen. Eventueel schrijf je dit alles even uit of voer een oefengesprek met een vriend/vriendin. Dit kan helpen voor heet echte gesprek en zo voorkom je mogelijke stiltes.

4. Ontdek je sterke punten.

Gegarandeerd worden jouw vaardigheden of competenties besproken tijdens het sollicitatiegesprek. “Kun je een situatie beschrijven waarin je een specifieke vaardigheid hebt gebruikt om een werk gerelateerde uitdaging aan te pakken of een probleem op te lossen?”. Maak dus van te voren een lijstje voor jezelf met jouw goede en slechte eigenschappen.

Mocht je zelf niet goed weten wat jouw vaardigheden zijn? Vraag je vrienden of familie of zij jou kunnen vertellen wat jouw vaardigheden zijn.

5. Maak een keuze voor je kleding.

Het maakt niet uit bij wat voor bedrijf je op gesprek gaat, een verzorgde uitstraling is bij elke organisatie belangrijk. De kleren die jij kiest om te dragen zegt al erg veel over wie jij bent. Je kunt hiermee dan een goede eerste indrukking geven.

6. Verwacht deze lastige vragen en bereid je antwoorden zorgvuldig voor.

Geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde, toch wil elke werkgever weten wie jij bent. Om deze reden zien veel vragen die zij aan jou stellen er hetzelfde uit. Hieronder zullen wij een paar voorbeelden geven van de soorten vragen;

– Zou je wat over jezelf kunnen vertellen? Deze vraag wordt vaak gesteld om te peilen hoe goed jij jezelf kunt presenteren. Het is belangrijk dat jij je zelf blijft en hetgeen dat belangrijk is voor de functie.

– Waarom wil je graag voor dit bedrijf werken? Deze vraag is bedoeld om te zien of je je hebt ingelezen over het bedrijf. Laat blijken dat je weet wat het bedrijf doet en geef aan waarom je er graag zou willen werken

– Kun je enkele sterke en zwakkere punten van jezelf benoemen? Deze vraag kijkt naar hoe goed je jezelf kent en welke gebieden je nog verder wilt ontwikkelen. Geef voorbeelden van situaties waarin je je sterke punten hebt ingezet, en wees ook eerlijk over iets waar je nog aan werkt om beter in te worden.

– We zien dat je niet lang bij je vorige werkgever hebt gewerkt. Kun je uitleggen waarom dat zo is? Het is cruciaal om in je antwoord je vorige werkgever niet negatief af te schilderen. Dit kan de indruk wekken dat je vaak slecht spreekt over eerdere werkgevers, wat een rode vlag kan zijn voor je potentiële nieuwe baas.

7. Zorg ervoor dat je zelf ook vragen voorbereid hebt om te stellen.

Een vraag die zij ook vaak stellen is: heb jij nog vragen aan ons? Een sollicitatie komt van twee kanten, jij moet dus zelf ook kijken of je bij de organisatie past. Zie jij jezelf al daar werken en in deze functie? Je stelt daarom hun ook wat vragen die voor jou van belang zijn en laat hiermee ook zien dat je oprechte interesse hebt in het werk. Wij hebben daarom een paar voorbeeldvragen;

– Wat zijn de volgende stappen na dit gesprek?

– Hoe is het team opgebouwd?

– Wat hebben eerdere medewerkers in deze functie bereikt of bijgedragen?

8. Stel je salarisverwachting vast.

De kans is aanwezig dat je gesprekspartner vraagt naar je salarisindicatie. De kans dat hij/zij hier naar zal vragen is nog groter als er geen salarisindicatie in de vacature vermeldt stond. Soms zetten werkgevers er alleen in ‘marktconform salaris’. Het is dus belangrijk dat je een salarisindicatie voorbereidt, ga hier rustig voor zitten en denk goed na wat je wil verdienen en of dit ook bij de functie past waar je voor solliciteert.

9. Wat je absoluut niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek

  • Te laat komen voor het gesprek.

  • Een zwakke handdruk geven.

  • Achteroverleunen of nonchalant zitten.

  • Je gesprekspartner in de rede vallen.

  •  Geen duidelijke reden of motivatie hebben om voor het bedrijf te werken.
  • Je kunt je vaardigheden niet concreet onderbouwen.

  • Je geeft geen relevant antwoord op de gestelde vragen.