Monteur technische dienst

Als gekwalificeerd monteur technische dienst of onderhoudsmonteur ben je verantwoordelijk voor het handhaven van de optimale werking van de toegewezen machines en systemen. Je identificeert potentiële problemen, repareert, vervangt en installeert onderdelen binnen jouw vakgebied, om ervoor te zorgen dat de machines en de systemen binnen een bedrijf soepel blijven lopen.

Monteur technische dienst: Een Introductie

Een monteur technische dienst, ook bekend als onderhoudsmonteur, is iemand die zich bezig houdt met het onderhoud en de inspectie van machines en apparatuur binnen een bedrijf. Hun taken omvatten onder meer het controleren en onderhouden van deze machines en apparaten, het oplossen van storingen en het beheren van de voorraad reserveonderdelen.

Monteur Technische Dienst 4 ploegen
Afbeelding

De taken van een monteur technische dienst:

Monteurs in de technische dienst hebben als hoofdtaak het onderhouden en repareren van een hele hoop machines, variërend afhankelijk van het bedrijf en de sector. Dit kan variëren van vliegtuigmotoren tot productiemachines en elektronische apparatuur. Ze zijn verantwoordelijk voor het snel oplossen van storingen om de bedrijfsactiviteiten ononderbroken te laten verlopen.

Enkele veelvoorkomende taken van monteurs in de technische dienst zijn onder andere:

– Het controleren en repareren van defecte apparatuur.
– Het uitvoeren van preventieve inspecties en onderhoud aan machines en installaties.
– Het bestellen, installeren en controleren van vervangende onderdelen op kwaliteit.
– Het beheren en onderhouden van gereedschappen.
– Het rapporteren van kwaliteitsproblemen of herhaalde storingen aan het management.

Afbeelding

Welke opleidingen kan ik volgen?

De benodigde vooropleiding voor een monteur technische dienst kan variëren afhankelijk van de aard van de producten waarmee wordt gewerkt. Meestal wordt een afgeronde technische opleiding op mbo niveau 3 of 4 vereist, voorbeelden van deze opleidingen zijn richting techniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, mechatronica of vliegtuigtechniek. Echter kan  relevante werkervaring ook zeer waardevol zijn. Voor bepaalde producten kunnen specifieke veiligheidscertificaten vereist zijn.

Wat is het salaris van een monteur technische dienst? 

Een monteur technische dienst kan, afhankelijk van de opleiding en de ervaring, tussen de 2500 en 3500 euro verdienen. Dit bedrag kan hoger liggen, maar dat ligt vooral aan je werkgever en de branche waarin je actief bent. Verder werken monteurs technische dienst vaak in ploegen, en hierbij kan je een ploegentoeslag krijgen van tussen de 25 en 40 procent.

Monteur Technische Dienst Elektrotechniek

Een mooi vooruitzicht

Kortom, de monteur technische dienst is een erg belangrijke functie voor elk bedrijf. Het is namelijk noodzakelijk dat eventuele storingen snel worden opgelost om het bedrijf zo onverstoord door te kunnen laten draaien. Ben jij nou op zoek naar een baan als monteur technische dienst of wil je juist meer informatie over deze functie hebben? Neem dan vooral contact met ons op, of solliciteer op 1 van de functies hier beneden!

Bekijk alvast wat monteur technische dienst vacatures ⬇