Overal om ons heen vind je elektrotechniek, we kunnen bijna niet zonder in ons dagelijks leven. Als het elektriciteitsnetwerk uitvalt, ontstaan er grote problemen: voedsel bederft, ziekenhuizen schakelen over op noodstroom, bedrijven stoppen met werken, productieprocessen stagneren en wekkers gaan niet meer af. Elektrotechniek is kortom een hele belangrijke sector in de techniek. Op deze pagina vind je alle informatie en de mogelijkheden bij Technisi in deze sector.
Elektrotechniek is overal om ons heen te vinden: in gebouwen, woningen, machines en op straat. Zonder elektrotechniek zouden apparaten zoals koffiezetapparaten, computers, machines en verlichting niet werken. De vier basisprincipes van elektrotechniek zijn: het opwekken, beheersen, distribueren en toepassen van elektrische energie.
Elektriciteit kan op verschillende manieren worden opgewekt, bijvoorbeeld met fossiele brandstoffen, duurzame bronnen zoals zon of wind, of via kerncentrales. De opgewekte energie wordt vaak direct naar bedrijfspanden en woningen verzonden, omdat het opslaan ervan meestal niet mogelijk is. Hiervoor zijn uitgebreide elektriciteitsnetwerken nodig om de energie te transporteren. Uiteindelijk wordt de elektriciteit gebruikt in diverse apparaten en machines.
Elektrotechnici, zoals elektromonteurs of elektriciens, zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en de reparatie van elektriciteitsnetwerken en elektrische installaties. Ze zijn experts op het gebied van elektra en netwerken, en houden zich bezig met diverse werkzaamheden zoals het installeren van wandcontactdozen en verlichting, maar ook met complexe taken op het gebied van energietechniek, meet- en regeltechniek, en telecommunicatietechniek.
Er zijn drie belangrijke Nederlandse normen (NEN) voor elektrotechniek:
– NEN1010: Voor laagspanningsinstallaties
– NEN2767: Voor conditiemetingen van bijvoorbeeld gebouwen en installaties
– NEN3140: Voor elektrische installaties
Elektrotechniek is eigenlijk onderverdeeld in twee sectoren: de industrie en de installatietechniek. In de industriële sector werken elektrotechnici aan complexe systemen voor energieopwekking, procesautomatisering en machinebesturing. Binnen de installatietechniek richten zij zich op het ontwerpen en installeren van elektrische systemen in gebouwen, waaronder verlichting, klimaatbeheersing en beveiliging.
Het salaris in de elektrotechniek is afhankelijk van je afgeronde opleiding, ervaring en kwaliteiten. Gemiddeld start het salaris op ongeveer 2500 euro en kan het oplopen tot zo’n 4000 euro. Het salaris kan uiteraard nog verschillen, afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent. Verder kan het salaris ook afhankelijk zijn van de stad waarin je werkzaam bent, en je dienstverband.
Ben jij nou nieuwsgierig geworden naar een baan in de elektrotechniek of wil je juist meer informatie hebben over deze branche en alle mogelijkheden? Bij Technisi hebben we verschillende vacatures in de elektrotechniek. Twijfel dus niet om contact met ons op te nemen via de knop hieronder, of solliciteer op 1 van de functies hier beneden en dan zullen wij kijken wat we voor je kunnen betekenen!