Hoe schrijf je een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een verzoek om werk waarbij je solliciteert bij een bedrijf zonder dat er een specifieke vacature openstaat. In plaats van te reageren op een gepubliceerde vacature, stuur je een spontane sollicitatiebrief en CV naar een bedrijf waarin je geïnteresseerd bent. Het doel is om te laten zien dat je interesse hebt in een functie en te laten zien hoe jij een aanwinst kunt zijn voor het bedrijf. Open sollicitaties kunnen effectief zijn omdat ze initiatief tonen en je in de toekomst mogelijk in aanmerking komt voor functies die nog niet open staan.

Wat maakt nou een goede open sollicitatie?

Een goede open sollicitatie is proactief en goed onderbouwd. Begin met een sterke introductie waarin je jezelf kort voorstelt en je interesse in het bedrijf uitlegt. Geef duidelijk aan waarom je specifiek voor dit bedrijf wilt werken en wat je aanspreekt in hun missie, producten of cultuur. Benadruk je relevante vaardigheden, ervaringen en prestaties, en hoe deze een toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijf. Gebruik concrete voorbeelden om je kwalificaties te illustreren. Sluit af met een positieve noot, bijvoorbeeld door je enthousiasme te uiten voor een mogelijke kennismaking of om verdere mogelijkheden te bespreken. Zorg ervoor dat je brief goed geschreven is, zonder spelfouten, en dat je CV up-to-date en professioneel is vormgegeven. Door je open sollicitatie persoonlijk en specifiek te maken, vergroot je de kans om opgemerkt te worden.

Afbeelding

Een voorbeeld van een open sollicitatie:

Betreft: Open sollicitatie

Geachte [Naam Contactpersoon],

Met veel interesse schrijf ik u deze open sollicitatie om mijn enthousiasme en passie voor [relevante industrie/sector] kenbaar te maken. Na grondig onderzoek ben ik ervan overtuigd dat [Naam Bedrijf] een inspirerende en vooruitstrevende organisatie is waarin ik mijn vaardigheden en ervaringen optimaal kan inzetten en verder ontwikkelen.

In mijn huidige functie als [huidige functie] bij [huidige of vorige werkgever] heb ik uitgebreide ervaring opgedaan in [noem relevante taken of verantwoordelijkheden]. Hierbij heb ik geleerd om [noem specifieke vaardigheden of kwaliteiten die relevant zijn voor het bedrijf, zoals projectmanagement, teamleiding, klantgerichtheid, etc.]. Een van mijn belangrijkste prestaties was [geef een specifiek voorbeeld van een succes of project].

Wat mij aantrekt in [Naam Bedrijf] is [noem specifieke aspecten van het bedrijf die je aanspreken, zoals innovaties, werkomgeving, missie, etc.]. Ik geloof dat mijn [specifieke vaardigheden of kennis] een waardevolle aanvulling kunnen zijn op uw team. Bovendien ben ik zeer gemotiveerd om bij te dragen aan de verdere groei en succes van uw organisatie.

Graag licht ik mijn motivatie en ervaringen in een persoonlijk gesprek nader toe. Ik ben flexibel beschikbaar voor een kennismakingsgesprek en hoor graag wanneer het u schikt. Alvast hartelijk dank voor uw tijd en overweging.

Met vriendelijke groet,

[Jouw Naam]

5 handige tips voor een open sollicitatie

✔ Onderzoek het Bedrijf Grondig: Verzamel informatie over het bedrijf, hun missie, cultuur, recente projecten en doelen. Gebruik deze informatie om je brief te personaliseren en te laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf.

✔ Maak de Brief Persoonlijk en Specifiek: Richt je brief aan een specifieke contactpersoon en benoem waarom je voor dat specifieke bedrijf wilt werken. Vermijd algemene uitspraken en wees duidelijk over wat jou aantrekt in de organisatie.

✔ Benadruk Relevante Vaardigheden en Ervaringen: Leg de nadruk op vaardigheden en ervaringen die direct relevant zijn voor het bedrijf en de sector. Gebruik concrete voorbeelden om je kwalificaties te illustreren en laat zien hoe je waarde kunt toevoegen.

✔ Toon Initiatief en Enthousiasme: Laat zien dat je proactief en enthousiast bent. Bedrijven waarderen kandidaten die zelf het initiatief nemen om contact op te nemen en hun interesse kenbaar maken, zelfs zonder een openstaande vacature.

✔ Zorg voor een Professionele en Foutloze Brief: Controleer je brief op grammaticale fouten en spelfouten. Zorg ervoor dat de opmaak professioneel en overzichtelijk is. Een foutloze en goed geschreven brief maakt een positieve indruk en laat zien dat je oog hebt voor detail.